Možno ste aj vy 15. septembra natrafili pri prechádzke prírodou na partiu usmiatych ľudí s vrecami plnými odpadkov. V tento deň sa totiž ekonadšenci na celom svete spojili, aby spoločne pri príležitosti svetového čistiaceho dňa (World cleanup day) vyčistili okolie a zbavili svoje mestá čiernych skládok. Výnimkou nie je ani Slovensko. Do tohto odvážneho projektu sa pripojilo pod záštitou koordinátorky Veroniky Repiskej a organizácií Thrashout a Mother Flower. Na čele poslednej menovanej stojí rodák z Rabče, Peter Ďubek.


Kde vzniklo tvoje nadšenie pre ekológiu a ochranu životného prostredia?

Začalo sa to jednou kurióznou situáciou. Šiel som do obchodného centra, pretože som si "potreboval" kúpiť nové ponožky. Mali tam zľavy, oblečenie stálo pár eur. Ľudia boli ako diví. Hrabali sa v tých hromadách, brali veľké množstvo vecí len preto, že bolo za "skvelé ceny". Bol som tak zhnusený, že som musel odísť. Doma som mal dve tašky nespárovaných ponožiek, ktoré zrejme ukradol nejaký duch práčky. Začal som si ich obliekať bez ohľadu na to, či mali alebo nemali pár. Povedal som si, že takto nemíňam ani prírodné zdroje, ani peniaze a nestrácam čas párovaním ponožiek. Bol to prvý krok, no uvedomoval som si, že nosenie dvoch odlišných ponožiek nezmení ekologickú situáciu na svete. Pýtal som sa sám seba, čo môžem urobiť viac?

A to viac bola organizácia Mother Flower?

Pôvodne som mal v pláne ísť do nejakej aplikácie, ktorá by označovala čierne skládky. Po týždňoch konzultácií s developerom sme zistili, že už takáto aplikácia existuje. Nechcel som strácať čas tým, čo už je, vylepšovať veci, čo tam chýbajú a deliť štatistiky. Preto som založil organizáciu Mother Flower. Sme len na začiatku. Oficiálne fungujeme od druhého februára. No pre mňa je to špeciálny dátum, narodeniny môjho dedka, ktorý mi vštepil lásku k prírode. Bola to veľká zhoda náhod. Keď mi prišlo oficiálne vyjadrenie práve v ten deň, naskočila mi husia koža. Takto na mňa dáva dedo pozor a vedie moje kroky.
 

      Mother Flower sa snaží budovať v deťoch zodpovednosť voči prírode ⋅ Zdroj foto: archív Mother Flower

Aká bola vaša prvá ekologická aktivita?

Chceli sme riešiť ekologické problémy, ale neboli sme si istí, ako na to. Premýšľali sme, ako ovplyvniť ľudí, aby robili niečo dobré pre prírodu navôkol. Prvá ekologická aktivita bola súťaž na jednej z oravských základných škôl. Deťom sa veľmi páčila, no nielen samotný projekt, ale aj ten čas, čo mohli stráviť so spolužiakmi, komunikovať spolu a určiť si sami miesto, ktoré pôjdu vyzbierať. Bol som nadšený, že v nich okrem radosti budujem aj zmysel pre hodnotu prírody a takto spájame teoretické informácie získané v škole s praktickou ochranou prírody.

Logo organizácie je veľmi špecifické. Čo znamenajú jednotlivé farby a objekty v ňom?

Vystrčený prstenník je vystihuje náš záväzok (lásku) voči prírode, keďže sa na tomto prste zväčša nosieva obrúčka. Či sme bieli, čierni, žltí, všetci zanechávame čiernu stopu - odpad. Kvietok znamená nádej na zmenu, štvorlístok šťastie. Zelená je znak prírody, ktorú si svojimi činmi ničíme. Modrý kruh symbolizuje vodu ako znak života. A čo sa týka názvu, je to podobné ako "mother fu**er" (angl. vulgarizmus pozn. red.), možno aj preto je to také chytľavé hlavne v zahraničí. No naše "Mother" je myslené ako matka príroda a "Flower" (kvet) naznačuje že tam, kde nie sú odpadky, tam kvitnú kvety.
 

Logo organizácie⋅ Zdroj foto: archív Mother Flower

Akým spôsobom funguje organizácia, máš nejaký svoj tím environmentalistov alebo sa tomu venuješ sám?

Na každú z aktivít máme tím ľudí, s ktorými si vzájomne dôverujeme. Vedieť si dôverovať a komunikovať je základ úspechu. Do projektov je zainteresovaných veľa ľudí, organizácií, škôl aj samosprávy, nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Medzi tých najbližších spolupracovníkov určite patrí trojica študentov dizajnu Čičo, Miňo a Mjarťan. Ďalej Barbora Floreková, s ktorou koordinujem súťaž Mother Flower Futurena školách, do ktorej je momentálne zapojených 25 oravských škôl. Časom by sme chceli, aby to nebol už len žilinský kraj, ale rozšíriť projekt aj do iných krajov, prípadne i iných krajín. Práve prostredníctvom detí sa môžeme dotknúť aj konzumnej vrstvy, ktorá pre ne nakupuje a utráca tak nielen svoje peniažky, ale hlavne prírodné zdroje.

MOTHER FLOWER je organizácia, ktorá pomáha chrániť životné prostredie a bojuje proti konzumnému spôsobu života. Jej misiou je aktivovať ľudí, aby urobili aspoň niečo pre prírodu, (napr. vypnúť svetlo, wifi, keď odchádzajú z domu). Prostredníctvom programu Erasmus + vytvára spolupráce na lokálnej i medzinárodnej úrovni. Aj vďaka nej sa Slovensko prvý raz zapojilo do medzinárodného projektu s názvom World Cleanup Day. Medzi jej najvýraznejší ekoprojekt patrí súťaž na školách Mother Flower Future. Najnovšou aktivitou je projekt Nature Calling! - Príroda volá!  Viac informácií o organizácii nájdete na facebookovej stránke alebo webovej stránke.

Ako motivujete dobrovoľníkov?

Ľudia sa k nám pridávajú rôznymi cestami. Niektorí posielajú fotky s naším gestom z loga, iní sa pripájajú zberom. Aktívnejší prejavujú záujem správou a proaktívni navrhujú spôsob spolupráce či realizácie. Všetky naše aktivity sú dobrovoľné, čiže nikoho do ničoho nikdy netlačíme.

Napriek tomu, že fungujete len niekoľko mesiacov, máte za sebou už niekoľko úspešných aktivít, aké sú vaše ďalšie plány? 

Veľmi, veľmi, veľmi, veľmi, veľmi veľké. Samozrejme chápem, že sa veci nedajú postaviť zo dňa na deň. Všetko je otázka tlaku a času. Momentálne pracujeme na prípravách výmenných kurzoch v Bulharsku, na Cypre a v Grónsku. Okrem iného, chystáme aj jedno prekvapenie, o ktorom ešte nechcem nič prezrádzať. Veľkou výzvou je aj komunikácia s verejnosťou. Náš marketing je takmer nulový, pretože som sa doteraz sústredil najmä na spätnú väzbu, aby sme ukázali ľuďom kvalitný projekt. 

Odkiaľ získavaš podnety a nápady pre aktivity?

Predovšetkým je to brainstorming s najbližšími spolupracovníkmi. Ďalej za posledný rok som vďaka grantovému program Erasmus + absolvoval osem zahraničných pobytov, kde som stretol úžasných ľudí. Navzájom sme si vymieňali postrehy, čo v našich krajinách pre ekológiu funguje, čo naopak nie. Všetky metódy totiž nemôžu byť implementované v každom štáte rovnako. Napriek tomu, že od vyspelejších krajín preberáme postupy a technológie, neberieme si od nich zodpovednosť za následky. Veľké množstvo odpadu na Slovensku ani nevieme recyklovať. Tuším, že naša miera recyklácie je okolo dvadsať percent, čo je úplne chabé oproti európskemu priemeru. Napríklad nevraciame ani plastové fľaše ako je to v iných krajinách. Myslím si, že by sme ich ani nemali v takej veľkej miere vyrábať a radšej používať pitnú vodu. Však aj našim zvieratám dávame pitnú vodu a našim deťom dávame, pepsi, sprite či iné sladké somariny, ktoré pre ne nemajú takú hodnotu. Maximálne veľké množstvo nezdravého cukru.
 

Na svetovom čistiacom dni išli deti príkladom ⋅ Zdroj foto: archív Mother Flower

Čo ťa ženie vpred? Čo ťa motivuje pokračovať v projektoch, ktorým sa venuješ?

V prvom rade asi moja vášeň k prírode. No veľmi motivujúca je aj práca s deťmi. Majú v sebe obrovské množstvo energie, ktorú s nami zdieľajú. Práve pri týchto aktivitách si vždy uvedomím, že to má zmysel, budovať hodnoty u ľudí a vracať ich k našim koreňom.

Tvoje korene sú na Orave. Aký máš vzťah k svojej rodnej hrude?Čo ti najviac prirástlo k srdcu?

Nádherná príroda a voda. Je zdravá, čistá, chladná, úžasne priezračná a ešte, keď má človek vlastný zdroj, to je skutočná vzácnosť. Po dvoch mesiacoch som sa vrátil z ciest, pretože som tento rok veľa cestoval a ani si neviete predstaviť ako som si vážil našu zeleň, lúky lesy, ale najmä spomínanú vodu. Škoda, že ľudia ocenia veci až vtedy, keď ich stratia.

PETER ĎUBEK - rodák z Rabče. Študoval na Strednej škole elektrotechnickej so zameraním na počítačové systémy. Po maturite pokračoval na Stavebnej fakulte STU v Bratislave. V hlavnom meste žil osem rokov. Už počas štúdia pracoval ako projektový manažér v developerskej firme. Viedol projekty niekoľkých stavieb od projekcie, cez realizáciu stavieb až po samotnú kolaudáciu. Toto dobre platené miesto vymenil za ochranu životného prostredia v organizácii Mother Flower, ktorú založil vo februári 2018.


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave