Pri pohľade na sympatickú, jemnú mladú ženu by ste nepovedali, že je majiteľkou majstrovského stupňa v aikide. A tam jej úspechy zďaleka nekončia. 


Zuzana Biel je už od detstva takým netypickým dievčaťom. „Keď som bola malá, bola som také krehké dievčatko. Chalani v škole mi robili zle, ťahali ma za vlasy. Domov som hocikedy prišla s plačom,“ hovorí. Jej mama túto situáciu vyriešila jednoducho; Zuzku prihlásila na aikido, ktorému sa venuje od ôsmich rokov až doteraz. Pred niekoľkými rokmi v ňom dosiahla majstrovský stupeň – druhý dan. Keďže sa kvôli tomuto bojovému umeniu musela udržiavať vo forme, chodila okrem tréningov aj do posilňovne či na aerobic.
 

Zuzana Biel športom žije od detstva.  ⋅  Zdroj: archív Z. B.

Odmietla robiť trénerku vo fitku

Popri tom, ako sa venovala aikidu, kondičku si udržiavala počas intenzívnych cvičení vo fitnesscentrách. Neskôr dostala pracovnú ponuku a mohla sa stať osobnou trénerkou. „Asi vo mne videli nejaký potenciál. Tak sa ma spýtali, či by som si nechcela urobiť školenia a pracovať vo fitku ako osobná trénerka. Odmietla som to,“ vysvetľuje so smiechom a pokračuje: „Som však typ človeka, ktorý keď dostane chrobáka do hlavy, veľmi intenzívne nad tým premýšľa. Preto som sa napokon rozhodla tú prácu vziať.“

„Prešla som mnohými školeniami. Nerobím ich však len preto, aby som ich zakladala do poličky. Chcem sa zlepšovať v tom, čo robím.“

Neskončilo to pri jednom kurze. Zuzka postupne začala robiť školenia na rôzne typy skupinových cvičení. Ojedinele sa venuje aj osobnému trénerstvu, no preferuje práve prácu v kolektíve. V Dolnom Kubíne si založila svoje OMNIA studio, kde sa počas týždňa stretávajú skupiny žien kvôli cvičeniam (nielen) pod Zuzkiným vedením. „Nechcem to zužovať podľa pohlavia, ale áno, cvičiť tu predovšetkým chodia ženy. Na našich cvičeniach je veľmi priateľská atmosféra. Snažím sa, aby to nebolo len o samotnom cvičení, ale aby sa tu zákazníčky príjemne cítili,“ prezrádza.
 

Počas cvičení v OMNIA studio vládne príjemná atmosféra.  ⋅  Zdroj: archív Z. B.

Právo zavesila na klinec a naberá vietor do plachiet

Zuzka skončila právo, chvíľu pracovala na prokuratúre, no cítila, že ju tento typ práce nenapĺňa. Vedela, že potrebuje kreatívnu prácu, ktorá ju postaví zo stoličky a tak zobrala osud do svojich rúk. Právo zavesila na klinec a naplno sa venuje pohybu, ku ktorému chce priviesť čo najviac ľudí. „Stále si pripadám ako taký blázon, lebo väčšina ľudí zvyčajne sedí v kancelárii a pracuje pre niekoho. Ja mám taký svoj vlastný svet.“ Vo svojom dolnokubínskom štúdiu sa venuje skupinovým športom, ako je skákanie na trampolínach JUMPING®, veľmi intenzívne cvičenie s vlastnou váhou deepWORK® alebo cvičenie v plachtách AY FLY®. Pre posledné z uvedených cvičení je dokonca jedinou master trénerkou v Českej a Slovenskej republike, čo jej umožňuje trénovať ďalších inštruktorov. Okrem spomenutých, sa Zuzka venuje aj cvičeniu BOSU®, pilatesu a BODY ARTu – cvičeniu, ktoré pripomína jogu, no viac je zamerané na súhru dychu a vlastnej váhy.

Aj keď si k nej cestu nachádza čoraz viac záujemcov, veľmi počas svojej praxe vníma, že ľudia akoby nie sú plne uzrozumení s tým, že by sa mali hýbať. Aj napriek tomu, že zájdu do fitka a vidia tam osobných trénerov, nechcú si nechať poradiť. „Je to škoda. Mnohí tréneri sú naozaj profíci a je škoda, že to ľudia, ktorým na sebe záleží, nechcú využiť. Veď predsa naše telo nás nesie celý život, tak by sme mu mali venovať aj odbornú starostlivosť.“
 

Počas cvičení sa venuje rôznym vekovým skupinám.  ⋅  Zdroj: archív Z.B.

Na Oravu nedá dopustiť

Pochádza z Prahy a momentálne s manželom bývajú v Ružomberku. Plánujú sa však usadiť v Dolnom Kubíne. „Môj muž pochádza z Dolného Kubína. Som dosť rozcestovaná, no veľmi mi vyhovuje mať základňu tu na Orave. Žijú tu dobrí ľudia a tieto miesta sú jednoducho mojou srdcovkou. Je tu pokojnejší život a aj čas tu plynie akosi inak. Môžem sa kedykoľvek zastaviť, premýšľať nad tým, čo robím, môžem vybehnúť na Choč alebo na iné krásne miesta v okolí a načerpať inšpiráciu. Aj keď pravidelne chodím do Bratislavy, stojí mi za to, otočiť tú cestu za jeden deň a zbytočne sa nezdržiavať,“ prezrádza Zuzka.
 


Zuzku najčastejšie môžete stretnúť v OMNIA studio alebo v štúdiu v Ružomberku, aj v okolitej prírode počas toho, ako skúša nové figúry a cvičí na čerstvom vzduchu.


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave