Juraj "Šoko" Tabaček bol hosťom druhej #naoravedobre talkshow Jakuba Ptačina a priateľov.


Ako si sa dostal k herectvu?  

Vlakom. Ale nie. V Žiline fungoval súbor Makovice, ktorý viedol a stále vedie Jozef Abafi, môj neskorší kolega z Bábkového divadla v Žiline. V súbore, sa začali združovať ľudia, ktorí robili Improligy, čiže súťaže v improvizácií, čo mi imponovalo. Takým nejakým spôsobom som presiakol k divadlu.

Moderovať si začal, keď si mal 14 rokov. Nebolo práve toto impulzom venovať sa umeniu?

Moderovanie nikdy nebola vec, ktorú som vyhľadával. Ja sa ako moderátor necítim, aj keď to robím. Mal som možnosť moderovať s niekoľkými profíkmi a vtedy som pochopil, že moderátor nie som.

Máš vyštudované herectvo?

Nemám vyštudované nič. Bol som rok na Pedase v Žiline, to som nedoštudoval, lebo po prvom ročníku som si povedal, že chcem robiť herectvo, a išiel som do Banskej Bystrice. Myslel som si, že to bude mať iný záber, čo možno aj malo, ale ja som si to nejako nevšimol, moc som tam nechodil a tak ma oprávnene vyhodili.

Kedy prišiel stand-up?

V skupine 3T, v ktorej pôsobím. Tam si ma všimol Jano Gordulič, ktorý sa ma spýtal, či nechcem skúsiť stand-up. Ja som bol natoľko drzý, že som povedal áno.
 

Šoko pôsobí okrem iných aj v zoskupení Tri tvorivé tvory.  ⋅  Foto: Kamil Škvarka

Pôsobíš aj v divadle?

Bol som dvakrát zamestnaný v Bábkovom divadle v Žiline, medzitým bola 5-ročná pauza, kedy som fungoval v divadelnom centre Martin, a znova som sa vrátil do Žiliny. A keď začalo viac práce, tak som nejak unikol.

Klape to v 3T?  

Klape nám to spolu. Tri tvorivé tvory fungujú už 14 rokov. Je to zaujímavé, lebo sme každý iný, kvôli čomu sme si prežili aj ponorky, no máme silné vzťahy. Nech sa deje čokoľvek, to, čo sa stane na javisku, nás spája.

Prejdime k Hornej Dolnej. Bolo ťažké dostať sa do roly alkoholika?

Vôbec nie. Keď ma už vybrali a chceli, aby som hral ožrana, tak som ho hral jediným spôsobom ako viem. Videl som zopár veľmi zle zahratých ožranov, ale videl som aj niektorých bravúrnych. Tým nechcem povedať, že ja som bravúrny, ale robím to tak ako to viem, a ak to ľuďom vyhovuje, tak je to v poriadku.

Ako dlho si pripravuješ stand-up?

Kedysi som na túto otázku odpovedal, že vlastne ja idem zo Žiliny do Bratislavy a okolo Považskej sa to začne rodiť. Čím som starší, tým mám z toho väčšiu trému a za poslednú dobu sa mi podarilo aj pár stand-upov pokaziť, čiže mám pred tým rešpekt, ale sú to nejaké dva-tri dni, kedy si píšem zopár odrážok a nechám si to uložiť v hlave.
 

"Čím som starší, tým mám zo stand-upov väčšiu trému." Šoko  ⋅  Foto: Kamil Škvarka  

Inšpirujú ťa situácie na Slovensku a ľudia?

Myslím si, že áno, ale neviem ich priamo pomenovať. Vyskakujú z podvedomia v momentoch, kedy začína moja šušlavá postava fabulovať.

Stáva sa ti, že si bez nálady, no napriek tomu musíš predviesť stand-up?

Stáva sa to. Nie je to úplne jednoduché, ale funguje taká vec, ktorá sa volá kúzlo javiska, a naozaj tí ľudia, ktorí tam prišli a chcú sa baviť, tak tú energiu človeku dajú.

Stalo sa ti, že sa ľudia nesmiali?

Určite. Pre mňa je to zaujímavé. Netvrdím, že to niekomu prajem, lebo je to nepríjemný pocit, ale ja narábam s trápnom a trápno ako také ma zaujíma. Ak to človek prizná publiku a následne sa vráti do hry, tak tí ľudia mu odovzdajú väčšie sympatie. Tým pádom sú menej nároční na ďalšie fóry, ktoré prídu, lebo im je už sympatický, takže ho akceptujú.

Tvoj voľný čas?

Snažím sa byť s deťmi s rodinou v prírode, na kopcoch, na bicykli, alebo na našej chate, ktorú máme na Kysuciach.

Chcel by si si niekedy zahrať aj vážnu rolu?

Láka ma to. Raz by to možno bolo celkom fajn. Nie je to vec, na ktorú tlačím, ale keby prišla zaujímavá ponuka, nebránil by som sa tomu.

Čo ty a Orava?

Oravu mám rád a vždy som mal. Mali sme dlhý čas chalupu v Oravskej Lesnej, čiže sa cítim prepojený s Oravou. Páči sa mi tento typ krajiny. Minule som išiel cyklochodníkom z Trstenej do Chocholowa, takže som si opäť osviežil pamäť.
 

Foto: Kamil Škvarka

Juraj ŠOKO Tabaček bol jedným z hostí Druhej #naoravedobre talkshow Jakuba Ptačina a priateľov. 


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave