Riadi sa heslom: "žiadna planéta B neexistuje". Po objavení hnutia Fashion Revolution, zmenila svoj prístup nielen k móde, ale aj k životu. V rozhovore približuje svoje motivácie i vlastnej značke, ktorá sa radí k takzvanej slow fashion.


Kedy ste si začali uvedomovať že fast fashion nie je správna cesta a je lepšie ísť cestou udržateľnej módy?

Bolo to približne pred štyrmi rokmi, keď som sa prvýkrát dopočula o hnutí Fashion Revolution. Vtedy sa mi otvorili oči a povedala som si, že nechcem byť zodpovedná za to, že ľudia v tretích krajinách sveta pracujú v neľudských podmienkach, že umierajú pri farbení kože a džínsov chemikáliami, a že nechcem takýmto spôsobom podporovať detskú prácu.

Prenikol váš prístup k móde aj do iných oblastí vášho života?

Určite áno. Začalo sa to módou a pokračovalo zdravším stravovaním, ekologickejším spôsobom života a celé to viedlo k pomalšiemu životnému štýlu. Snažím sa žiť čoraz ekologickejšie a určite je stále čo zlepšovať. Najviac ma však teší, keď svojim správaním inšpirujem ľudí v mojom okolí k podobnému spôsobu života.
 

Foto: Archív Veroniky Madleňákovej

Ako by ste motivovali mladých k zmene životného štýlu?

Myslím, že často používaný hashtag #ThereIsNoPlanetB hovorí za všetko. Ak chceme naďalej žiť na našej planéte musíme žiť v súlade s prírodou, nie ju ničiť. Tiež som brigádovala a väčšina peňazí išla na kozmetiku a oblečenie. Keď som objavila aliexpress (internetový obchod na lacný tovar, pozn. red.), bola som vo vytržení. No, keď som si uvedomila, že len preto, aby som mohla mať niečo nové, musela niekde v Bangladéši pracovať možno moja rovesníčka, nemohla som viac pokračovať. A pritom vôbec nie je ťažké obliekať sa trendy a pekne bez toho, aby sme ničili prírodu, a aby bol kvôli tomu niekto znevažovaný.

Čo by ste poradili tým, ktorí chcú začať pristupovať k móde ekologickejšie?

Napríklad sa môžu naučiť jednoduché šitie a začať si prešívať oblečenie alebo si vymieňať či požičiavať oblečenie s kamoškami. Ak chcete mať nové kúsky a máte také, ktoré nenosíte môžete si oblečenie vymeniť na SWAP-e. Swapovanie je nové nakupovanie. Prvýkrát som Swap na Orave organizovala minulý rok a chcem v tom pokračovať. Najbližšie už koncom mája organizujem jeden v Zákamennom a ďalší termín je koncom júna počas podujatia Dni mesta Námestovo. Takže, v konečnom dôsledku žiť ekologickejšie, je ekonomickejšie.

Kedy a ako prišla myšlienka založiť si takúto značku?

Hneď ako som si uvedomila, že fast fashion nie je správna cesta, povedala som si, že len prestať nakupovať nestačí. Začala som sa zamýšľať, čo viac môžem spraviť. Tak prišiel nápad založiť slow fashion značku oblečenia.
 

Foto: Archív Veroniky Madleňákovej

Kto alebo čo inšpiruje tvorbu vašich modelov?

Inšpiráciu vnímam všade okolo mňa. Často si všímam detaily, a keď sa mi zapáčia, pretavím ich nejakým spôsobom do tvorby. Veľkou inšpiráciou sú pre mňa doby minulé. Mojim hlavným posolstvom je nadčasovosť, nie podliehanie módnym trendom.

Čo robí váš deň úspešným?

V prvom rade je to organizácia času a harmonogram. Aj keď mi to ešte stále nejde a snažím sa nájsť rovnováhu :) Nesmie chýbať chvíľa pre seba, keď si v pokoji vypijem kávu a najviac ma poteší, keď dostanem spätnú väzbu od mojich zákazničiek.

Aké sú vaše ciele do budúcnosti?

Chceli by ste sa venovať niečomu inému alebo zveľadiť vašu značku? Určite chcem pokračovať vo zveľaďovaní značky. Oravským dievčatám chcem priniesť nový spôsob vnímania módy. Mojim cieľom je vytvoriť ateliér, kde by sa spolu so mnou mohli podieľať na vytvorení kúsku. Dať mu tak nový rozmer a povýšiť ho na viac ako oblečenie. Okrem toho sa chcem čoraz viac angažovať vo vzdelávaní v problematike módneho priemyslu a ekologickejšieho života. Na Orave chcem vytvoriť priestor, ktorý by takúto komunitu združoval.

Ako by ste charakterizovali vašu tvorbu?

Moja tvorba sa nesie v znamení slow fashion, kladie dôraz na jedinečnosť a ženskosť každej z nás a pritom myslí na udržateľnosť, ekologickosť a férovosť v móde. Venujem sa ekologickým a upcyklovaným materiálom a nadčasovým strihom.
 

Foto: Archív Veroniky Madleňákovej

Odkiaľ získavate materiál?

Pochádzajú z Európy. Väčšia časť práve zo susednej Českej republiky, ale máme materiály aj zo Slovenska.

Na čom pracujete momentálne?

Momentálne pracujem na rozšírení ľanovej kolekcie.

Na ktorý váš projekt alebo kolekciu ste najviac hrdá?

Na upcyklovanú kolekciu a na naše vlnené zimné kabáty či jarné plášte. Sme jedna z mála slovenských firiem, ktorá ponúka takéto produkty.
 

Foto: Archív Veroniky Madleňákovej

Aké je vaše obľúbené miesto na Orave? Vraciate sa sem radi?

Najobľúbenejšie miesto na Orave je náš dom, čiže náš domov. Po svadbe sme si začali postupne stavať vysnívaný domček a bude to už rok, čo sa náš sen stal skutočnosťou. Stále žijem v Bratislave, ale takmer každý víkend sa vraciam späť na Oravu. Čím je téma ekologického správania sa populárnejšia, tým viac článkov o tom nachádza viac mýtov.

Ako si vybrať naozaj len to správne?

Ako sa hovorí, stačí používať zdravý sedliacky rozum. Vždy sa treba nad textom kriticky zamyslieť a najmä čerpať z overených zdrojov a prípadne ich porovnávať. Ekológia sa stáva trendom, a preto je čoraz viac ľudí, ktorí to chcú zneužiť a využiť iba vo svoj osobný prospech. Preto je dôležité nekupovať hneď všetko, čo je označené "eko", "bio", "handmade", "homemade", ale otočiť na zadnú stranu a prečítať si, aké je napríklad zloženie alebo sa opýtať. Mnoho ekologických pomôcok si vieme jednoducho vyrobiť, nemusíme nakupovať ďalšie veci.

Článok vyšiel v pôvodnej verzii na stránke www.zistiviac.sk


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave