Fungujú už tri roky a mesiac pred koncom roka pokrstili nové CD - Šírime mladosť. Prezradili nám, na čo sa môžu fanúšikovia tešiť v budúcom roku, či ešte nemajú ponorkovú chorobu, ale aj to, ako samotné piesne vznikajú.
 

Ako ste sa vy traja našli ?

Dominika: Je viacero verzií a všetky sú pravdivé. Tak poviem prvú a najpravdivejšiu. Chalani mali kapelu Hidden Road, ktorá sa rozpadla. Hneď potom mali chtíč, založiť novú kapelu. Tak zobrali názov starej pesničky prvej kapely - S hudbou vesmírnou a založili novú kapelu. Do toho oslovili mňa a tak to celé vzniklo.
Sorizzo: Ja už iba doplním, že Dominika hrala vo videoklipe prechádzajúcej kapely 

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu k piesňam?

Dominika: Z každodenného života. Je to také neplánované a prichádza to samé. Môžeme to vidieť pri pesničke Je nám teplo. Vôbec sme neplánovali, že také teplo bude. A nakoniec z toho vyšiel song. Väčšinou sa to týka nás a nášho okolia, vychádzame zo seba.
 

Zdroj foto: Fotograf Orava

Ako vlastne vznikajú piesne, keď nie ste spolu?

Dominika: Teraz sme krstili naše CD Šírime mladosť, a neprešli ani tri týždne a Sorizzo prišiel, že mám nový song. Ja som naňho pozrela úplne prekvapená. Vždy ma poteší, keď príde niekto s novým nápadom.
Sorizzo: Mne sa strašne viaže hudba s obrazom. Čiže vždy sa na deväťdesiatpäť percent načrtne nejaká hudba, a potom si ju pošleme. Niektoré melódie idú do úzadia, iné sa nám páčia viac. S tými potom pracujeme. Stane sa, že aj tri mesiace nikoho nič ku konkrétnej hudbe nenapadne, alebo je to slabé. Niekedy to nie je ono a niekedy to zrazu príde. Povedal by som, že najlepšie songy čo vznikli, vznikli za najkratší čas.

Nemali ste ponorku?

Dominika: My nie sme tak často spolu.
Sorizzo: Asi nemáme ponorku v takom pravom slova zmysle. Skôr sú to také jednotlivé veci, keď niekto niečo spraví alebo naopak nespraví a ostatní sa nahnevajú.
Marek: Riešime to tak, že sa zavrieme do skúšobne, pobijeme sa a potom sme takí uvoľnenejší. Aj fyzicky aj psychicky. (smiech)

V televíznej šou Zem spieva ste sa ocitli v úlohe moderátorov. Ako ste sa v tejto pozícii cítili?

Sorizzo: Ja som bol so sebou spokojný. (smiech)
Dominika: Keď som bola malá, veľmi som chcela byť moderátorkou. Potom ma to nejako opustilo a venovala som sa herectvu a divadlu. Teraz mi do života prichádzajú nové veci, ktoré sú super. Páči sa mi, že to nezostalo len v jednej rovine.
Marek: Nebránili by sme sa tomu, znovu si to vyskúšať. Ak by to pre našu kapelu znamenalo nejaké obohatenie, tak by sme nemali problém ísť do čohokoľvek.
 

Zdroj foto: Fotograf Orava

Ako vyzerá váš koncert. Počúvajú vás rôzne vekové kategórie?

Dominika: Od najmenších po najväčších. Nás fakt počúvajú rodiny. Nie je to len o dospelých alebo len o deťoch. Veľmi sa teším, že robíme pesničky pre dospelých, ale môžu ich počúvať aj deti.

V niektorých vašich piesňach cítiť ponaučenie. Snažíte sa ho vkladať do každej piesne? 

Dominika: Išlo o špeciálne pesničky pre Strom života, preto tam je aj ponaučenie.
Sorizzo: Čo sa týka ponaučenia, mám pocit, že to robíme úplne naopak. Nechceme ľudí poučovať a moralizovať. Našim cieľom je skôr prezentovať náš názor a už je na poslucháčoch, ako sa k tomu postavia.

Záväzky v roku 2019?

Sorizzo: Aby som bol lepší, ako ten predošlý.
Marek: To je pekne povedané.
 

Zdroj foto: Fotograf Orava 

Na čo sa môžu fanúšikovia tešiť?

Marek: Máme jednu veľkú vec, ale o tej ešte asi nemôžeme hovoriť. Takú telkoidnú.
Sorizzo: Vôbec neviem, o čom hovoríš.
Dominika: To asi niečo robíš sám, Marek. (smiech)
Sorizzo: Aha, viem, čo myslíš. Naša hudba bude ako zvučka do seriálu. A pripravujeme nové hudobné spolupráce. Nepovieme viac. A koncom decembra chceme obnoviť reláciu TlačiBuch.

Orava?

Sorizzo: Ja mám Oravu veľmi rád.
Dominika: Hráme tu druhýkrát. Mám pocit, že je tu strašne pekne, ale nemôžem povedať, že to tu poznám. Hrozne som rada, že si môžem dať zase čiarku, že som tu niečo zažila. Určite sa sem budem vracať.
Marek: Veľmi rád sa sem vraciam, mám to tu rád. Hrával som tu aj nejaké koncerty a predstavenia a žije tu veľká časť mojej rodiny.

S Hudbou Vesmírnou boli hosťami Tretej #naoravedobre talkshow Jakuba Ptačina a priateľov.


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave