Organizátori nachystali milovníkom tohto náročnejšieho žánru skutočne bohatú nádielku kvalitnej hudby. Okrem iného si prídu na svoje aj fanúšikovia klasiky, folklóru, blues, funky či šansónu. 


Medzi hlavné hviezdy programu patrí tento rok energická afroamerická jazzmanka a huslistka Regina Carter. Regina spolupracovala s umelcami ako Aretha Franklin, Billy Joel, Cassandra Wilson či The String Trio of New York. Zásadný zlom v jej kariére prináša spolupráca s Wyntonom Marsalisom, s ktorým nahrala oratórium Blood on the Fields. Hudobný časopis Down beat ju tento rok zaradil ako najlepšiu jazzovú huslistku na svete. Umelkyňu bude na pódiu v Námestove sprevádzať skupina AMC Trio UNIT. 

Z Poľska tento rok príde s medzinárodným projetkom KK Pearls skladateľ a klavirista Krzysztof Kobyliński. Formáciu ďalej tvorí izraelská speváčka Rivka Shabi. Toto multikulturálne zloženie sa odráža aj v ich hudbe. Základ tvoria skladby Krzysztofa Kobylińského, ktoré sú korunované podmanivým hlasom Rivky Shabi.
 

 Americká bluesová speváčka Shanna Waterstown ⋅ Zdroj foto: archív Oravajazz

„Dramaturgiu festivalu pripravujem tak, aby bolo v programe čo možno najširšie žánrové zastúpenie. Taktiež sa snažím každoročne vyberať účinkujúcich nielen zo Slovenska ale aj zo zahraničia, najmä teda z USA, ktoré sú kolískou džezu,“ približuje Andrej Namislovský. Okrem Reginy Carter vystúpi v programe ešte jedna hviezda spoza „veľkej mláky“ americká bluesová speváčka Shanna Waterstown so skupinou. 

Festival Oravajazz pôvodne vznikol ako jednorazová akcia. “Nápad zorganizovať takéto podujatie vyplynul z nedostatku kvalitnej hudby v regióne. Každoročne však vďaka návštevníkom dostávame novú silu usporiadať tento jedinečný projekt, ktorý na Oravu prináša hudobníkov nielen zo Slovenska ale aj zo zahraničia, čím sa mesto Námestovo dostáva na džezovú mapu sveta,” približuje za organizačný tím Andrej Namislovský.

Jedna z prvých avizovaných účinkujúcich na festivale bola slovenská herečka a speváčka maďarského pôvodu Szidi Tobias patrí k najvýraznejším hudobným osobnostiam spievaného šansónu nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Jej umelecký prístup je príznačný svojou vyšperkovanosťou a citom pre spájanie textu a hudby, s dôrazom pre detail a zachytenie okamihu.

Ďalším slovenským projektom, ktorý sa na festivale predstaví je Miloš Bihary Jazz Funk Brothers Orchestra. Trojčlenná mladá skupina zoskupená okolo klaviristu Miloša Biháryho si stihla vybudovať už solídne renomé ako jedna z veľkých nádejí slovenskej inštrumentálnej scény, ktorá to dotiahla na veľké pódia či medzinárodné jazz súťaže. Aktuálne bandleader Miloš Bihary rozšíril svoj projekt, ktorý obsahuje jazzové trio + sláčikový quartet a dychovú sekciu pod taktovkou dirigenta. 
 

Bodku za celým festivalom urobí skupina Balkansambel. Zvukovosť tohto žilinského zoskupenia oživujú najrôznejšie exotické nástroje balkánskej a blízkovýchodnej hudby. V ich  vystúpeniach sa snúbi energia živelného prejavu s inteligentným humorom originálnej hudobnej reči. Organizátori sľubujú, že tento koncert vás presvedčí o tom, že  “dychovka” môže byť nečakane svieža.
 

Podrobné informácie o programe nájdete na www.oravajazz.sk.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave