Juraj Fačko je 33-ročný projektant z Dolného Kubína. Kedysi bol DJ-om a jeho život sprevádzalo cestovanie a málo spánku. Nezdravý životný štýl sa podpísal na jeho hmotnosti. Keď ručička na váhe ukazovala nad 130 kg, povedal si: dosť. Schudnúť skúšal najprv sám, no trvalo to dlho a efekt nebol taký, ako by si prial. Pomohol mu kamarát, ktorý je zároveň osobným trénerom. Vtedy sa vydal na zdravšiu cestu, z ktorej nezišiel, práve naopak; dennodenne motivuje ľudí a dokazuje, že kde je vôľa, tam je aj cesta.


Juraj, tvoj príbeh znie na prvý pohľad ako z motivačného diára. Schudol si desiatky kilogramov, vyformoval si svoju postavu a teraz ľuďom vo voľnom čase radíš, ako na to. Ako by si teraz zhodnotil túto cestu za zdravím?

No nebolo to tak jednoduché, ako to vyzerá. Riadny proces chudnutia som začal 2. januára 2014 a začiatky boli veľmi ťažké; zmeniť zaužívaný životný štýl sa totiž nedá zo dňa na deň. Aktívne cvičiť a chudnúť som vtedy začal pod vedením môjho kamaráta Michala Zureka, ktorý je osobným trénerom. Preto som vedel, že som v dobrých rukách. Vďaka nemu som za 99 dní schudol 20 kg. Počas toho istého leta (2014 – pozn.) ma zasvätil do základov kalisteniky, ktorá mi vtedy učarovala.
 

Jurajova premena  ⋅  Foto: archív J.F.

A ty si cvičiť s vlastným telom odvtedy neprestal.

Nie, aj keby som chcel prestať, tak by sa mi to nepodarilo (smiech). Úplne som sa v tom našiel. Na začiatku sme však v meste boli len niekoľkí a chýbal nám priestor, kde by sme sa mohli stretávať, cvičiť a fungovať ako menšia komunita nadšencov pre tento druh športu. Preto sme spolu s Michalom podali návrh na výstavbu vonkajšieho ihriska, kde by sme mohli cvičiť s vlastnou váhou a venovať sa kalistenike a street workoutu. Na prvýkrát to na mestskej samospráve nevyšlo. Spolu s Michalom sme následne prepracovali náš návrh a na mestský úrad sme prišli s konkrétnou požiadavkou. Napokon sa nám stavbu street workout ihriska podarilo zrealizovať.

Keď okolo takého ihriska prejde nezainteresovaný človek, môže naňho pôsobiť zvláštne. Kovové rúry, hrazdy, obrovská pneumatika.

A to je na tom práveže to zaujímavé. Cvičenie s vlastnou váhou má v zásade len jednu podmienku, ktorá by mala platiť v každom jednom športe – treba ho robiť technicky správne, aby sme telu náhodou viac neuškodili. Inak je v tomto športe úplná voľnosť. Chceš cvičiť iba istú časť tela? Zameriaš sa počas tréningu na ňu. Chcete sa s kamarátmi počas tréningu zabaviť? Tréning si vyskladáte tak, aby ste sa dopĺňali a trošku sa pri ňom aj zabavili. Začiatočníkom však odporúčam, aby si nechali na prvých tréningoch poradiť od skúsenejších atlétov, ktorí robia tie cviky správne. Bežne sa stáva, že keď v parku cvičíme, ľudia sa nás pýtajú na rady. Vždy radi poradíme, poupravíme prípadne ich verzie cvikov a aspoň takto pomôžeme.
 

Foto: archív J.F.

Street workout je šport, ktorý pochádza zo Spojených štátov a cvičili ho najmä ľudia v chudobných štvrtiach amerických miest. Keďže nemali finančné prostriedky na posilňovne, vytvárali si ich priamo na uliciach alebo na ihriskách. Ako vnímaš začiatky tohto športu na Slovensku, prípadne na Orave?

Keď som začínal cvičiť s vlastným telom ja (pred šiestimi rokmi – pozn.), bol to v týchto končinách relatívne neznámy šport a ako som spomínal, nemali sme dostatočné možnosti na cvičenie. Skúšali sme cvičiť na detských ihriskách, kde sme využívali už postavené hrazdy, no odtiaľ nás vyhadzovali mamičky s deťmi. Preto sme s Michalom iniciovali stavbu street workout parku v Dolnom Kubíne. V čase dokončenia, v roku 2016, bol prvým certifikovaným parkom tohto druhu na Orave.

Nachádzajú sa podobné ihriská aj inde v našom regióne?

Áno, a to niekoľko. Najnovšie pribudlo v Námestove a je naozaj výborné. Veľmi dobre sa tam cvičí, je postavené v skvelej lokalite a celkovo budí veľmi dobrý dojem v komunite. Pokiaľ mám správne informácie, ďalšie ihrisko je aj v Trstenej a menšie parky tohto zamerania sa nachádzajú vo viacerých oravských dedinách.
 

Vnímate záujem aj od nezainteresovaných ľudí? Pridávajú sa k vám alebo vás vnímajú ako uzavretú komunitu?

Na toto sa nedá odpovedať celoplošne. Už sa k nám viacero ľudí pridalo a vídavam ich na ihrisku pravidelne. Potom sú tu takí, ktorí prídu raz na čas a určite sa medzi okoloidúcimi nájdu aj takí neveriaci, ktorí nerozumejú tomu, čo a prečo to robíme. V dolnokubínskom parku sa preto snažíme venovať aj osvete a prostredníctvom menších i väčších podujatí ukazovať každému, kto prejde okolo, čo všetko je možné robiť s ľudským telom a čo zvládne. Takisto sa snažíme vysvetľovať, že k tomuto cvičeniu človek nepotrebuje veľa, stačí mu hrazda, nejaké bradlá a svoj tréning vie prispôsobiť zariadeniu, ktoré má k dispozícii. Celé to však nejde bez pevnej vôle.

A čo tvoj celkový pohľad na šport v regióne – zvyšuje sa počet ľudí, ktorí žijú zdravšie a venujú sa športu?

Určite vnímame nárast množstva ľudí, ktorí sa venujú športu. Na cestách stretávame viac cyklistov, po meste viac bežcov; viac ľudí cvičí aj v street workout parku. Celkovo sa životný štýl posúva, podľa mňa, správnym smerom. Je jedno, či hrajú volejbal, behajú, plávajú alebo cvičia s vlastnou váhou – hýbu sa a to je to najpodstatnejšie.

Tvoje nadšenie pre street workout ťa spolu s Michalom Zurekom priviedlo k organizovaniu súťaže King of the North. O čom táto súťaž je?

Prvý ročník súťaže sme organizovali v roku 2017 a jeho cieľom bolo zviditeľniť a spropagovať tento šport. S iniciatívou a nápadom prišiel Michal, ktorý mal premyslený základný koncept. Ide o jedinečný formát silovo-vytrvalostnej súťaže, pri ktorej sa dáva dôraz na techniku a správnosť prevedenia cvikov a tiež na výdrž jednotlivých atlétov. Momentálne nás čaká tretí ročník súťaže, ktorý bude zároveň aj najväčším.
 

Spoločná fotografia z otvorenia štvrtej sezóny dolnokubínskeho street workout parku.  ⋅  Foto: archív J.F.

To znie veľmi náročne pre bežného diváka. Myslíš, že ich táto súťaž na pohľad neodradí?

Myslím si, že nie. Každý si v areáli počas podujatia nájde to svoje. Či už pôjde o pozorovanie samotnej súťaže, detský kútik alebo prvý dolnokubínsky street food. Na akciu príde niekoľko stánkov a návštevníci si budú môcť vychutnať jedlo od hamburgerov, cez sushi, wafle až po zmrzlinu. Nudiť sa určite nebudú.

Veríme zároveň, že ak návštevníci nešportujú, tak ich táto ukážka namotivuje k tomu, aby sa iniciatívne začali hýbať.

Ide o tretí ročník súťaže King of the North (kráľ severu – pozn.). Ako sa súťaž vyvíja a kam sa ako jej organizátor chceš posunúť?

Našou víziou je urobiť z King of the North športový festival, ktorý sa zameria na street formy športu. Chceme si udržať rastúcu tendenciu, lebo vidíme, že stále to môže byť väčšie a ponúkať ľuďom viac.

Pred tromi rokmi sme začínali v street workout parku, tento rok sme miesto konania presunuli z parku na futbalové ihrisko hneď vedľa. Do Dolného Kubína prídu svetové hviezdy kalistenickej komunity, ako je napríklad Dejan Stipić zo Srbska, Lee Wade Turner z Veľkej Británie a aj náš kamarát, majster Českej republiky v street workoute, Petr Skokan. Tieto hviezdne mená dopĺňajú aj pozvaní atléti zo Slovenska a Českej republiky, ktorí predvedú extrémne výkony počas exhibície. Počas nej uvidia návštevníci efektné trikové chuťovky a bude naozaj výnimočnou.

Snažíme sa robiť osvetu kalistenike a street workoutu, pričom už súťaž ako taká meno v komunite vybudované má. Aj tento rok sme relatívne rýchlo naplnili obmedzenú kapacitu súťažiacich vo všetkých kategóriách. V troch mužských a jednej ženskej kategórii bude súťažiť dokopy 57 atlétov a atlétiek. Okrem Slovákov si zasúťažia aj Česi a Poliaci. Trošku nás mrzí, že lokálni atléti budú len štyria, čakali sme väčší záujem o súťaž priamo v regióne.

Podujatie King of the North sa bude konať v Dolnom Kubíne na futbalovom ihrisku s umelou trávou pri rieke Orava 24. augusta 2019. Viac informácií nájdete na webe, Facebooku alebo Instagrame.



Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave