Goralský spôsob života je vskutku obdivuhodný. Napriek ťažkým životným podmienkam boli a stále sú schopní sa udržiavať v zdraví, dobrej kondícii a ešte lepšej nálade. Prinášame ti tipy, ktorými sa môžeš naučiť ich návyky.

Ráno vstaň s východom slnka alebo ešte skôr

Obriadiť a vyhnať statok na pastviny, pripraviť obed z toho, čo nájdeš doma v špajzi alebo v záhrade, práca na poli či v lese a popri tom sa postarať o deti. To sú len niektoré z činností, ktoré museli gorali stihnúť za denného svetla. Vstávali veľmi skoro, niekedy ešte pred východom slnka.  Skoré vstávanie bolo a stále je skvelým štartom do produktívneho a úspešného dňa. 

Dúšok rannej kávy vymeň za čerstvý vzduch

Je to najdostupnejší prírodný doplnok celkového zdravia. Čistí pľúca, dvíha náladu, zvyšuje energiu, znižuje srdcový tep a dokonca dopomáha k správnemu tráveniu. Gorali mali tú výhodu, že čerstvý vzduch mali všade okolo seba. My možno budeme musieť za ním cestovať, ale benefity, ktoré prináša, sú toho hodné.

Stravuj sa kvalitnými potravinami

Čo si Goral dochoval a dopestoval, to mal. Nemal možnosť kupovať lacné a nekvalitné potraviny. Jeho strava je výsledkom poctivej práce, o to viac si ju vážil. Odmenou mu bola posilnená kondícii, celkové zdravie a lepšia imunita, ktorú v drsných oravských podmienkach nevyhnutne potreboval.

Dopraj si dostatok spánku

Správny Goral vedel, že sa potrebuje dobre vyspať, pretože ráno skoro vstáva a čaká ho množstvo práce. Západom slnka sa jeho deň skončil. Zaliezol pod duchnu a spal. Kvalitným spánkom si človek nielen doplní potrebnú energiu, ale dokáže si vďaka nemu zlepšiť náladu, znížiť krvný tlak, ale tiež vyregulovať hladinu cukru v krvi. Okrem vplyvu na telo ako také, spánok zvyšuje efektívnosť mentálnych procesov, napríklad pamäte.

Hýb sa

Životný štýl od zlatých goralských čias sa nepochybne rapídne zmenil. Väčšina ľudí už nepracuje fyzicky, ale trávi veľa času v sedavej polohe. Pre Gorala bol pohyb prirodzenou súčasťou dňa. Slúžil mu ako spôsob dopravy, zabezpečoval obživu a strechu nad hlavou. Aj keď mnohé povinnosti v dnešnej dobe už nemusia byť priamo spojené s pohybom, jeho prínos sa nezmenil. Pomáha pri redukcii stresu, vyplavuje endorfíny a robí náš šťastnejšími.

Poteš svoju dušu hudbou

Gorali hudbu milovali. Ženy pri práci spoločne spievali ľudové piesne, muži hrávali na hudobných nástrojoch. Vďaka hudbe sa napriek náročným podmienkam udržiavali v dobrej nálade, rozptyľovali sa ňou a jednoduchšie prekonávali strasti, ktoré dni prinášali. Spoločné slávnosti sa nezaobišli bez tradičného goralského tanca a melódií gájd či huslí. Gorali ešte vedecky nevedeli odôvodniť benefity hudby, no my dnes už vieme, že môže zlepšiť funkcie v mozgu, odbúrať stres a zlepšiť náladu.

Naučte sa niekoľko goralských slovíčok z knihy Voda nad zlato

Kultúra prežíva aj vďaka jazyku. Veríme, že odkaz tej goralskej je aktuálny aj dnes a máme sa čo od našich predkov naučiť. Preto ti dávame do pozornosti prvú goralsko-slovenskú rozprávkovú knihu Voda nad zlato. Jej cieľom je zachovať unikátne goralské nárečie, ktoré pomaly vymiera. Autor, Jakub Ptačin, vo forme príbehu píše o ekologickej téme ochrany vody, ktorá je nielen pre región Oravy čoraz dôležitejšia. Hrdinkou príbehu je Ela, ktorú môžete poznať vďaka instagram profilu @naokraji, ktorý spravuje jej mama Klaudia.

Knižku si môžeš objednať tu: www.donio.sk/voda-nad-zlato
Celý výťažok z predaja putuje na podporu portálu Na Orave dobre.