Už takmer pol roka sa môžu turisti počas prechádzky na Ostrý vrch nad Brezovicou ponúknuť sladkosťou či osviežiť nápojom zo samooblužného bufetu. Autormi myšlienky sú aktivisti Samuel Kovalík a Rastislav Ujmiak z občianskeho združenia Lepšia dedinka. 

“Na podobný bufet som natrafil počas turistiky v Malých Karpatoch na vrchu Malá Baňa. Bol som z toho nápadu unesený,” približuje zdroj inšpirácie Rasťo. Spolu so svojim kamarátom chceli vytvoriť projekt, ktorým by ľudí vytiahli do prírody. Posedenie pri ich bufete má byť príjemným spestrením prechádzky. 

Zdroj foto: Samo Kovalík

S výrobou drevenej konštrukcie aktivistom nezištne pomohol stolár, ostatné urobili svojpomocne. Sortiment tvoria nápoje, čipsy a drobné sladkosti. Obsluha bufetu má dve nepísané pravidlá: “Ak si niekto niečo zoberie, môže nám zanechať drobné v pokladničke, prípadne poslať ľubovoľnú sumu cez QR kód na náš bankový účet. Tak podporí nielen fungovanie bufetu, ale aj ďalšie aktivity nášho občianskeho združenia,” vysvetľuje Samo.  “Druhým nepísaným pravidlom je, že si turista nezoberie len sladkosť, ale aj obal. Samozrejme, že budeme vrecia s odpadom naďalej odnášať aj my, ale je oveľa lepšie, keď postupne tridsať ľudí odnesie domov po jednej plechovke, ako jeden človek plné vrece odpadkov,” dopĺňa Rasťo.   

Zdroj foto: Samo Kovalík

Z bufetu si turisti môžu nielen brať občerstvenie, ale ho aj dopĺňať, prípadne si vymeniť svoju sladkosť, za tú z bufetu. “Vždy nás poteší správa od človeka, ktorý prispel sladkosťou alebo nápojom. Máme v dedine aj veľa dobrovoľníkov, ktorý nám pomáhajú sortiment dopĺňať, keď nestíhame. Obmedzenie na potraviny nemáme, bufet však nie je chladený, preto v ňom nemôžeme skladovať zmrzlinu, nanuky, korbáčiky, čerstvé syry a pod... ”  vysvetľujú aktivisti. 

Bufet kontrolujú jeden niekedy dvakrát týždenne. Okrem pravidelného dopĺňania si nevyžaduje žiadnu špeciálnu údržbu. “Ak by sa našiel dobrovoľník alebo ambasádor, ktorý by rád uvidel bufet aj vo svojej dedinke veľmi radi posunieme naše know-how a pomôžeme s vytvorenim bufetu alebo propagáciou,” povzbudzujú Samo s Rasťom, ktorí v rámci občianskeho združenia v Brezovici zrealizovali letné kino a na jeseň plánujú Beh brezovickým chotárom.


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave