O ceste z Dolného Kubína do sveta tanca a modelingu, o skrytých stránkach súťaží krásy, ale aj o tom, aké sú výhody vyrastať na Orave, sa dočítate v rozhovore s Danielou Vojtasovou, držiteľkou titulu Miss Slovensko 2023.

Zdroj: Michal Glonek

Aká bola tvoja cesta k tancu?

Začala som tancovať ešte počas škôlky v centre voľného času v Dolnom Kubíne. Boli to také tie country, disco tanečné štýly – nič extra. Tanec bol pre mňa skôr ako sprievodné hobby. Viac som sa videla v atletike a týmto smerom som si chcela budovať kariéru. Neskôr som začala tancovať u Katky Brenkusovej, čím som sa postupne viac priklonila k tancu. Zúčastnila som sa aj prvého ročníka Tanečna v Námestove a taktiež Battle, ktorý som vyhrala. Vtedy som mala 14 rokov.

Zdroj: Michal Glonek

Akú spomienku by si si chcela udržať v hlave z MISS čo najdlhšie?

Spôsob, akým som sa na semifinále dostala. Dievčatá, s ktorými tancujem, ma náhodne zobudili ráno po koncerte Dary Rolins, aby som s nimi išla naspäť do Bratislavy. Až v aute som sa im priznala, že som postúpila na semifinále MISS, no nejdem naň, lebo si chcem radšej doma po koncerte oddýchnuť. Počas cesty ma prehovorili a z koncertu ma priamo odviezli na semifinále, kde som mala po 2,5 hodinovom spánku vystúpiť pred 10-člennú porotu.

Akú spomienku by si naopak chcela vymazať pri spomienke na MISS?

Konkrétnu asi žiadnu. Skôr by som chcela vymazať ten tlak a stres. Niekedy som si aj poplakala, pretože vtedy toho bolo na mňa dosť. Okrem rôznych sústredení a povinností ohľadom MISS, som študovala na dennom štúdiu na vysokej škole a tancovala v Let's dance. Kedže sa živím tancom, zúčastňovala sa aj ďalších tanečných projektov, čo mi zaberalo tiež veľa času.

Zdroj: Michal Glonek

Prečo je dobre vyrastať na Orave?

Orava pre mňa znamená pokojné prostredie, ktoré mi dalo rozhľad. Vidím to hlavne pri porovnaní s mojimi bratislavskými spolužiakmi na strednej škole. Nepoznali základné veci – rastliny, prostredie a nič, čo bolo mimo ich regiónu. Naopak tým, že pochádzam z Oravy a že sme aj veľa cestovali po okolitých dedinách či regiónoch, tak som sa stala oproti nim rozhľadenejšou. Zhodla som sa s viacerými, že ľudia na Orave sú srdečnejší a prajnejší. Myslím, že práve toto mi dalo také to dobré srdiečko a pokoru do života.

Zdroj: Michal Glonek

Ako by si práve ty zmenila život na Orave?

Podľa mňa na Orave chýbajú aktivity pre mladých. Mládež tu potrebuje mať viac príležitostí na svoju realizáciu. My – mladí sme budúcnosť. Myslím, že keby tu bolo viac príležitostí ohľadom tanca, štúdia alebo iných voľnočasových aktivít, tak by sme si tým vedeli vybudovať silnú mladú generáciu.

Zdroj: Michal Glonek